Horváth Gábor honlapja

"Ahol háborúban sem hallgatnak a múzsák..."

1. Parthus hadjárat Elymais ellen Kr.e. 77-ben


Elymais voltaképpen az ókori Elam nagymúltú területének görög neve. Elymais hellénizált királysága függetlenségét a Szeleukida birodalom hanyatlása idején nyerte el, rövid időre még Szúsza városát is birtokolta. Fénykorát a Kr.e. 2. és Kr.e. 1. század fordulóján élte. Mindemellett az erősödő Parthus birodalom hamarosan vazallusává tette. Talán az ezt elérő hadjáratról, vagy egy későbbi lázadás leveréséről szól az a töredékesen ékírással anyagtáblán fennmaradt csillagászati napló, amelyet 1955-ben publikáltal először.


parthos3.jpg

1.kép: A Parthus és a Római birodalom Kr.e. 50 körül.

Kr.e. 77-ben Elymais királya III. Kamnaszkirész volt, ellenben a támadó parthus uralkodó kiléte bizonytalan, mert ezidőben éppen nem tudni ki uralkodott a birodalomban, legesélyesebb talán Szanatrukész király, aki nagyjából ekkor került trónra.

pdc_5292.jpg

2. kép: III. Kamnaszkirész király tetradrachmája saját és felesége, Anzaze arcképével


A hadjáratról beszámoló töredékes asztronómiai napló szövege magyarul:

"…[Az arszakida és hadserege] Elymais ellen vonult és csatát vívott Kamnaszkirésszal, Elymais királyával. Vereséget mért rá, városait [kifosztotta]…

…A vereség idején [Kamnaszkirész] néhány katonája megszökött és a hegyekbe futott. Én úgy hallottam, hogy a hegyek ennek következtében (?)…

 …Artavantam, Esagil templom főpapja helyett a babiloniak mutattak be áldozatot, [levágtak] két bikát, két juhot…

…A polgárok harci fegyvereket ragadtak és egymással harcot vívtak Nabu-sa-harc templomának környékén…"


Ennyi, amit tudunk a hadjáratról, amely tehát a következőképpen foglalható össze:

Kr.e. 77-ben III. Kamnaszkirész ellen, aki nem fogadta el a Parthus király elsőbbségét hadjárat indult. Az elámiak nyilt csatát vívtak a parthusok ellen, de az balul ütött ki. Kamnaszkirész katonái szökdöstek, talán már a csata előtt is, látva, hogy az ellenállás a nagyhatalom hadseregével szemben hasztalan. A csata el is veszett, majd az elámi városokat a parthus csapatok elfoglalják és kifosztják. Úgy tűnik lehettek olyan mezopotámiai városok, amelyekben erős lehetett a parthus párt, mert a szöveg úgy is értelmezhető, hogy a parthus győzelem után áldozatokat mutattak be az isteneknek a babyloni régióban. Mindemellett úgy tűnik ezt követően belháború robbant ki. A parthus siker megkérdőjelezhetetlen, hiszen Elymais ezt követően egyételműen vazallusi státuszra jutott, ugyanakkor teljesen nem kívánták/vagy nem tudták felszámolni a térség önállóságát, hiszen még legalább 80 évig a helyi dinasztia (azaz Kamnaszkirész utódai) adta Elymais uralkodóit. A Kr.e. 1. század második felében aztán már Elymais trónján maguk az arszakida parthus fejedelmek ültek.

Forrás:

McEwan: A parthian campaign against Elymais in 77 B.C. In: Iran. 24. (1986). p. 91-94

Elymais pénzérmék innen:

parthia.com

Térkép:

www.satrapa1.com

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 33
Heti: 62
Havi: 448
Össz.: 282 408

Látogatottság növelés
Oldal: Parthus hadjárat Elymaisban 2010.VII.12
Horváth Gábor honlapja - © 2008 - 2024 - hagi.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »